Wysoki poziom histaminy a lęk i nadpobudliwość u psa

Holistycznie o zdrowiu psa


W przypadku psów i kotów skłonnych do paniki, zachowań lękowych i nadpobudliwych, jednym z aspektów, którym warto dodatkowo się przyjrzeć jest wpływ podwyższonej histaminy jako jednemu z bodźców potencjalnie pogłębiających te zaburzenia behawioralne.

Dla przypomnienia, czym jest histamina?

To związek chemiczny potrzebny do utrzymania żywotności komórek, a także do przeprowadzenia prawidłowych przebiegów procesów komórkowych w organizmie. Histamina może być dostarczana wraz z pożywieniem lub wytwarzana bezpośrednio w organizmie.

W mózgu histamina jest produkowana przez wyspecjalizowane neurony w podwzgórzu i działa jako neuroprzekaźnik, który odpowiada za utrzymanie stanu uważności, koncentracji i pobudzenia. Jest substancją, która jest także wytwarzana i magazynowana w mastocytach (białych krwinek stanowiących kluczowy element układu odpornościowego) oraz w komórkach zasadochłonnych (czyli bazofilach). W mniejszych ilościach znaleźć ją można również w makrofagach, płytkach krwi i limfocytach.

Problem pojawia się w momencie, gdy jej poziom jest zbyt wysoki – czy to z powodu alergii, nadaktywności mastocytów, czy też upośledzonego rozpadu histaminy.

W takim przypadku prowadzi ona do utrzymania układu nerwowego w stanie wysokiej gotowości, co znacznie utrudnia zwierzęciu dostęp do przywspółczulnego układu nerwowego, a tym samym – do stanu spokoju i wyregulowania.

Jedną z przyczyn podwyższenia poziomu histaminy jest ekspozycja na chlor, czy to poprzez pływanie w basenie, czy picie chlorowanej wody z kranu. Regularna ekspozycja na chlor może być szczególnie problematyczna dla wrażliwych zwierząt, ponieważ pierwiastek ten dodatkowo obciąża szlaki detoksykacyjne organizmu i prowadzi do zwiększonej reaktywności.

To jednak nie wszystko. Do tego zestawu dochodzi jeszcze miedź. Jej nadmiar w organizmie także może prowadzić do podwyższenia poziomu histaminy. W jaki sposób się to dzieje? Miedź jest kofaktorem enzymu diaminooksydazy (DAO) i w ten sposób przyczynia się do rozkładu histaminy. Jeśli jednak jej poziom jest zbyt wysoki w stosunku do poziomu cynku w organizmie, wówczas histamina zaczyna gromadzić się w tkankach i obciążać ośrodkowy układ nerwowy. I znów, może to objawiać się u Twojego zwierzęcia symptomami alergicznymi, problemami skórnymi oraz wzmożonym lękiem.

Badania wskazują na bliskie połączenie pomiędzy nietolerancją histaminy (zaburzeniem związanym z osłabionym metabolizmem przyjmowanej z pożywieniem histaminy) a zaburzeniami lękowymi u ludzi.*

Podwyższony poziom histaminy stymuluje układ współczulny, co prowadzi do przyspieszenia tętna, oddechu i zwiększonego napięcia mięśni, przygotowując tym samym organizm do reakcji walki lub ucieczki. Jednocześnie prowadzi to do wzmożonej reakcji i wrażliwości na bodźce sensoryczne, takie jak dźwięk, światło i ruch. Histamina zakłóca dodatkowo również szlaki GABA-ergiczne, które działają uspokajająco na układ nerwowy. Zaburzenie tych sygnałów hamujących powoduje upośledzenie zdolności samoregulacji i regeneracji po stresie. To w rezultacie prowadzi do pozostania zwierzęcia w podwyższonym stanie pobudzenia długo po ustąpieniu czynnika stresogennego. Inną konsekwencją nadmiaru histaminy jest aktywacja osi podwzgórze-przysadka-nadnercza (osi HPA), która prowadzi do podwyższenia poziomu kortyzolu i podtrzymania pobudzenia układu nerwowego.

* Nosková E, Vochosková K, Knop V, Stopková P, Kopeček M. Histamine intolerance and anxiety disorders: pilot cross-sectional study of histamine intolerance prevalence in cohort of patients with anxiety disorders. Eur Psychiatry. 2022 Sep 1;65(Suppl 1):S387–8. doi: 10.1192/j.eurpsy.2022.980. PMCID: PMC9563864.

Po czym potencjalnie rozpoznasz nietolerancję histaminy u swojego zwierzęcia?

Po zwiększonych objawach alergicznych lub wzmożonej lękliwości/reaktywności po spożyciu produktów bogatych w jej zawartość takich jak: wieprzowina, podroby, makrela, śledź, tuńczyk czy kapusta kiszona.

U takich psów i kotów można również wprowadzić zioła, które posiadają działanie antyhistaminowe, jak również stabilizujące aktywność komórek tucznych, tym samym obniżając występowanie reakcji alergicznych.

Do tych ziół należą:

  • Rumianek pospolity (Matricaria recutita) – zawiera w sobie związki tj. apigenina, bisabolol i chamazulen, które posiadają dodatkowo działanie przeciwzapalne
  • Melisa lekarska (Melissa officinalis) – działanie antyhistaminowe zawdzięcza zawartości kwasu rozmarynowego
  • Krwawnik pospolity (Achillea millefolium) – zawiera w sobie flawonoidy i laktony seskwiterpenowe regulujące odpowiedź zapalną w organizmie, jak również aktywność komórek tucznych
  • Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis) – ze względu na obecność związków tj. kwas rozmarynowy, karnozol i kwas karnozowy jest w szczególności polecany dla zwierząt, które posiadają problemy skórne na tle alergicznym lub zaburzenia kognitywne
  • Święta bazylia (Ocimum tenuiflorum) – reguluje aktywność komórek tucznych oraz działa antyhistaminowo ze względu na obecność kwasu rozmarynowego oraz eugenolu

Do ziół, które w pośredni sposób regulują poziom histaminy (poprzez wsparcie pracy wątroby i nerek) zaliczamy z kolei: łopian większy (Arctium lappa), ostropest plamisty (Silybum marianum), nasiona pokrzywy (Urtica dioica), tarczycę bajkalską (Scutellaria baicalensis), tarczycę bocznokwiatową (Scutellaria lateriflora), mahonię pospolitą (Mahonia aquifolium), cytryńca chińskiego (Schisandra chinensis).

 

 

Poprzedni wpis
Czym jest zoofarmakognozja? Czy zwierzęta potrafią leczyć się same?
Menu